Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Обяснението на Николов и адвокатите му за наркотиците е, че ги е приел несъзнателно, пиейки шот предната вечер

15 години затвор и вечна забрана за шофиране. Това е наказанието, което прокуратурата настоява да бъде наложено на Кристиан Николов, който предизвика катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков.

Делото е във финална фаза, а в момента текат пледоариите на двете страни. Експертизите доказаха наличието на три вида дрога в кръвта на Николов, припомниха от обвинението. Прокурор Кучиев е категоричен, че обвиняемият няма как да е приел наркотичните вещества, без да е разбрал, както твърди неговата защита.

Амфетамин, тетрахидракарабинол и кокаин са трите вида дрога, открити в кръвта на Николов непосредствено след фаталната катастрофа, припомни прокурор Иван Кучиев. За да обори защитната теза на адвокатите на Николов, че обвиняемият е приел веществата, без да разбере, пиейки случайно намерен шот предната вечер, обвинителят обясни, че тези видове наркотици се приемат чрез смъркане, пушене или инжекции, което не би могло да стане несъзнателно.

От прокуратурата настояха подсъдимият да получи присъда от 15г. затвор, а адвокатът на Николов Константин Симеонов пледира наказанието да бъде под 10г.:

„15 години се дават за умишлено убийство по чл. 116 от НК. Обвинението ни не е такова. Нормално е прокуратурата да иска това, което най-много й се иска. Ние считаме, че обвинението… Първо е доказано само за непредпазливост и че наказанието, ще чуете нашата теза, наказанието трябва да бъде под 10 години лишаване от свобода. Самата употреба на наркотици не формира евентуален умисъл“, обясни той.

Частният обвинител Менко Менков подкрепи искането на прокуратурата:

„Дори когато ти сам себе си, като управляващ МПС се излагаш на такава опасност…Обладаваш характеристиките на това деянието да е обществено опасно и че ти допускаш резултат. Не целиш пряко убийството и причиняването на смъртта на Милен Цветков, но допускаш, че би могло това да се случи движейки се в центъра на града, при наличието на червен светофар със 100км/ч, без да предприемаш каквито и да е било мерки за да намалиш или да предотвратиш проишествието“, заяви Менков.

Менков заяви още, че присъдата на Николов ще служи за превенция срещу шофирането под въздействие на наркотици.