Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Прокуратурата даде брифинг пред медиите по повод образувано досъдебно произвоство относно изнасянето на класифицирана информация в полза на чужда държава, предаде репортер на Novini.bg

По думите на главния прокурор Иван Гешев, който също взе участие в брифинга, информацията, която е била нерегламентирано предавана на чуждата държава, е касаела не само националната сигурност на България, но и тази на нашите партньори от ЕС, НАТО и САЩ.

Този случай е без аналог в новата ни история, а и дори след 1944 г. Искам да кажа на българските граждани, че могат да се гордеят с българските служби за сигурност и в частност с ДАНС и служба „Военно разузнаване“, които последните години възстановиха своя професионален капацитет, пострадал през годините на т.нар. преход. Силно се надявам този процес да е траен. Искам да обърна внимание и на съществения принос на двама човека. Това са министърът на отбраната г-н Каракачанов и ръководителя на Българското военно разузнаване Велко Атанасов – един изключително достоен български офицер, коментира главният прокурор на страната.

Дано този случай да не послужи отново за разединение, а за обединение на българските граждани. От десетилетия се разделяме по всякакви признаци и забравяме, че преди всичко на първо място сме българи. Надявам се този път да се обединим на основата на това, че обичаме Родината – дума, която сме започнали да забравяме. За това, че сме българофили, а не българофоби, че защитаваме националния си интерес, а не го предаваме и продаваме за жълти стотинки. На базата на това, че не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България, допълни още Иван Гешев.

,,За първи път в новата ни история е разкрита такава група за шпионаж. Има веществени доказателсва за участниците в групата. С оглед на това, че престъпната дейност застрашава националната сигурност, няма да се отговаря на допълнителни въпроси. В резултата от работата и взаимодействието на българските служби се разкри информация за група лица, която събира и предоставя на чужда държава класифицирана информация. Става дума за бивш ръководен кадър в служба Военно разузнаване към министъра на отбраната“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя уточни още, че той е завършил военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Милева допълни, че ръководителят на групата впоследствие става и преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в служба „Военно разузнаване“. Неговата основна задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. За тази цел той е вербувал лица, които във връзка със служебните си задължения са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС.

Сийка Милева допълни, че в групата е участвала и съпругата на резидента. Тя има руско и българско гражданство.

Същата се е ползвала с доверие на руските дипломати, акредитирани у нас. Играла е ролята на посредник между Резидента и служител на посолството на Руската федерация, като е предавала информация и парични средства. Документирани са разговори между нея и Резидента, както и нейни посещения в посолството на Руската федерация в София. За първи път в новата ни история е разкрита такава група за шпионаж. Военна окръжна прокуратура наблюдава образувано досъдебно производство за извършени тежки умишлени престъпления против Републиката, които застрашават нейната национална сигурност. Получи се информация, в която се съдържаха данни за група от лица, занимаващи се със събиране и нерегламентирано предоставяне на класифицирана информация на чужда държава, която представлява държавна тайна, допълни говорителят на главния прокурор.

От прокуратурата пуснаха записи с разговори между Резидента и неговата съпруга, както и видеоклип, в който тя посещава руското посолство в столицата.

Другите участници в групата са били изключително подготвени: военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности. Тяхната роля е била да събират и да предоставят нерегламентирано на Резидента класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, като са имали разрешение за достъп до нея.

Част от вербуваните лица са били обучавани от Резидента с оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от системата на Министерство на отбраната. Неговите основни задължения са били планиране и бюджет на ведомството. Вторият участник е действащ служител във „Военно разузнаване“. Професионалните му задължения са свързани с изготвянето на информация по линия на противодействие на хибридните заплахи и рискове, включително от Русия. Третият участник също е действащ служител на „Военно разузнаване“, който във военната си кариера неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на българските военни контингенти зад граница. Четвъртият участник е вече бивш служител на „Военно разузнаване“, като е бил командирован зад граница като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. Към настоящия момент той е директор на Регистратура на класифицирана информация към Народното събрание.

Сийка Милева уточни, че Резидентът е провеждал регулярно конспиративни срещи с участниците в групата по време на вечери в ресторанти, спортни тренировки, на обществени места или в личния му автомобил.

Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени дата, час и място, като се уговаряли и резервни дати и места, посочи тя.