Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Българската прокуратура обяви, че е открила още двама руски дипломати, които били и шпиони. Единият търсел информация за изборния процес, а другият събирал данни за енергетиката и ги пращал в руска разузнавателна централа.

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК, пише в официално съобщение държавното обвинение.

В хода на разследването по едното досъдебно производство било установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от м. октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, защото “деецът е лице с имунитет“.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата, добавят от прокуратурата. Това очевидно е подкана дипломатите да бъдат изгонени.

Това е поредният случай от последните няколко месеца, в който прокуратурата е изключително активна по темата.

В края на октомври държавното обвинение изненадващо обяви, че руски дипломат е уличен в шпионаж в България. В ДАНС бил получен сигнал, че дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност от септември 2018 г. Провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Шпионинът е работел като първи секретар в руското посолство. Първо бе обявено, че е изгонен, после се оказа, че не е. В крайна сметка след кратка суматоха той и семейството му действително си тръгнаха към Москва. По същото време стана ясно, че България е отказала да пусне в страната назначения нов руски военен аташе. Оказа се, че той е сред лицата, които нямат право да пребивават в страни от ЕС.

Всъщност точно тогава се включи и премиерът Борисов да обясни колко разбран е Путин

Стана ясно, че дипломатът се е опитал да вербува ръководител на българска специална служба. Последният бил достоен и патриот и сам подал сигнал. И до момента не е ясно кой точно е това.

Борисов се опита да внуши, че Москва може и да не приложи реципрочна мярка. Месец по-късно обаче Русия опроверга премиера и изгони български дипломат. „Путин ме познава добре, знае, че не се поддавам на натиск и не изгоних руски дипломати, когато всички гонеха. Но когато дипломат на висок пост го хвана да вербува мои началници, мигновено го парирам ! Ако пратя шпионин да вербува някой от началниците на служби на президента Путин, гоненето ще му е малко наказание“, коментира българският министър-председател тогава и обяви, че руският президент много разбира от тези неща и се надява, че Путин ще оцени по достойнство защо гоним дипломата. Борисов благодари на Москва, че засега не е взела реципрочни мерки.

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин обаче беше извикан в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи. „С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, МВнР на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г. Българският дипломат напусна Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок“.

Случаят с руския дипломат дойде само дни след като на посещение в САЩ

бяха и Сотир Цацаров, и тогава все още само негов заместник Иван Гешев, както и шефовете на ДАНС, външнополитическото и военното разузнаване. Те бяха приети на сравнително високо ниво, включително и в Белия дом, от съветник на Доналд Тръмп. Веднага след срещата „Свободна Европа“ съобщи, позовавайки се на свои източници, че прокурорите и хората от специалните служби били обсъждали шпионския скандал около движение „Русофили“ и неговия председател Николай Малинов. Приоритетна тема от американска страна било „чуждестранното зловредно влияние“, което се свързва с подкрепяни от Кремъл дейности на територията на България, твърдеше „Свободна Европа“.