Не бъдете безразлични! Споделете новината:

В последните 10 години бяха регистрирани редица взривове във военни заводи и складове. Това каза на брифинг Сийка Милева, говорител на главния прокурор, предаде репортер на Novini.bg.

При четири от случаите се наблюдава сходство, сочи назначената експертиза на СОБТ. И при четирите случая не са установени конкретни причини, довели до взривовете. При всички тях липсват жертви и пострадали. При всички има предхождащ пожар. Предполага се, че целта на пожарите е хората да се оттеглят. Задействането на зарядите във всички случаи е ставало дистанционно. И при четирите взрива унищожената продукция е предназначена за износ в Грузия и Украйна, заяви Милева.

Досъдебните производства са обединени и са в компетентността на Специализираната прокуратура. Може да се направи обосновано предположение за връзка между взривовете в Република България, опитите за отравянето на трима български граждани и взривовете в чужди държави, добави тя.

В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивали в България около датите на взривовете и опита за покушение срещу Емилиян Гебрев. От така събраните сведения се предполага, че целта е пресичане на доставките за Грузия и Украйна. Събират се доказателства за извършване на тежки престъпления от шестимата руски граждани, уточни говорителят на главния прокурор.