Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Все повече млади семейства предпочитат живота на село, за да избягат от стреса и напрежението в големите градове, предава БНТ.

Тенденцията се запазва след ковид пандемията, което доведе до покачването на цените на имотите в малките населени места. Купувачите предпочитат стари къщи, които ремонтират, защото новите имоти на село достигат 200 хиляди евро.

„Градът ни подтиска. Всеки се е затворил в кутийката си и си живее собствен живот, откъснат от останалите“, разказва Нели Ангелова.

Затова преди две години семейството на Нели Ангелова си купува двуетажна къща в село Бъзън, на 20 километра от Русе.

„Имотът ни струваше 50 хиляди лева, долу-горе още толкова сме вкарали в ремонт. Имаме още какво да правим, но съвсем различно е да излезеш на верандата и да си изпиеш кафето сутрин като слушаш птичките“, обяснява тя.

За новия имот семейството е теглило банков кредит, но е разчитало и на спестени пари, защото дълги години работили в Нидерландия.

„Започнахме цените да ги приравняваме като в Холандия и Германия, аз не виждам на какво отгоре, тъй като в Холандия взима един работник две хиляди евро заплата. В България кога ще го стигнем това – никога“, смята Ангелова.

В момента 100-годишни селски къщи в Русенско се продават за не по-малко от 40 хиляди евро. И при тези сделки обаче има риск за купувача , предупреждава Кристиян Вълчев, който от десет години се занимава с управление на недвижима собственост.

„Първото, което трябва да се види – дали къщата и двора са собственост на продавача и дали земята е с откровено право на строеж, тъй като много от имотите са само самите къщи, а дворните места са общинска собственост. В случай че земята не е собственост на човека, който продава имота, той следва да разполага със строителната документация на къщата. Впоследствие пак може да се купи правото на собственост на земята, но то ще бъде на търг. Тоест всеки един може хипотетично да се появи на този търг.“

Засега шанс цените на селските имоти да паднат няма.

„Цената на строителните материали ежедневно се качва, трудът на майсторите се покачва. Аз не виждам как цените на имотите като цяло може да падне, освен ако стане нещо извънредно, когато има нестабилна банкова система, когато лихвите се покачат, може да има известен спад, но той няма да е осезаем“, казва Кристиян Вълчев.

Румънци също проявяват интерес към селските къщи в русенска област. А все повече българи купуват имоти по гръцките острови и Испания.