Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Няма нищо по-освежаващо от това в топъл ден да отвориш бутилка студено безалкохолно и да утолиш жаждата си. Напоследък обаче това удоволствие идва и с неприятно перване през носа заради капачката, която остава прикрепена към бутилката, докато пием.

Много потребители в ЕС се оплакват от този дребен, но незначителен факт. Оказва се обаче, че ще трябва да свикнат с него, защото след юли 2024 г. всички напитки в пластмасови бутилки до 3 л, които се продават в търговската мрежа, ще бъдат с такива капачки.

Дизайнът им е простичък – вместо да се маха напълно, капачката е прикрепена с тънка лента пластмаса към гърлото на бутилката. „Тази малка промяна има потенциала да окаже голямо въздействие, като така потребителите ще рециклират цялата бутилка и нито една капачка няма да остане незасегната“, коментира регионалният мениджър на Соса-Cola за Ирландия Агнес Филипи, цитирана от Euronews и Lifestyle.bg.

Именно това е целта на директивата на ЕС, обявена още през 2018 г. – да се намали пластмасовия боклук в Европа. Пластмасовите капачки са най-изхвърляният и попаднал в природата боклук на континента.

Директивата за пластмасовите капачки е само част от мерките за справянето с този проблем. Очаква се в следващите години да бъдат забранени найлоновите опаковки на свежи плодове и зеленчуци, тези на мини тоалетните принадлежности в хотелите, както и опаковките на храната в заведенията за бързо хранене.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК