Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Британският принц Хари заяви в неделя на благотворително събитие в Лондон, че е дълбоко натъжен от факта, че съвместното му решение със съпругата му, американската актриса Меган Маркъл, да станат независими от кралското семейство, е довело до такива последствия.

„Надеждата ни беше да продължим да служим на кралицата, на Общността на нациите, на моите военни задължения, но без да получавам бюджетни средства. За съжаление, това се оказа невъзможно“, разкри пред „Скай нюз“ принц Хари.

“ Поради тези причини ме натъжава, че всичко свършва по този начин „, каза внукът на кралица Елизабет II, коментирайки за пръв път решението си с Меган Маркъл.

На 8 януари принц Хари, шестият на опашката за наследяване на трона, и съпругата му обявиха в социалните медии намерението си да направят безпрецедентна стъпка, отказвайки се от статута на висши членове на кралското семейство, осигурявайки финансова независимост и започвайки да живеят в две къщи – една след друга в Канада след това във Великобритания.

На 18 януари Бъкингамският дворец информира, че отсега нататък двойката няма да може да представлява официално кралица Елизабет II от Великобритания в официални пътувания, да изпълнява други церемониални задължения и да използва титлата на техните Височество. Беше обявено също, че семейството на принца вече няма да получава бюджетни средства, които покриват разходите на херцога и херцогинята на Съсекс, свързани с официалната им роля на членове на кралското семейство.

В близко бъдеще принцът също ще трябва да се откаже от привилегии и почетни военни звания, включително чин генерал-капитан на Кралския морски пехотен корпус, който през 2017 г. му бе прехвърлен от дядо му – херцога на Единбург – Филип.

Говорейки за това как е взето решението, принц Хари каза: „Това бяха месеци преговори след толкова години трудности. Знам, че не винаги съм правил всичко както трябва, но като цяло наистина не е имало друг начин.“

Причините за сензационното решение на херцога и херцогинята не са напълно ясни, а в британските медии се публикуват различни спекулации за това, за които ситуацията в кралското семейство се превърна в тема номер едно в медиите.

Много наблюдатели предполагат, че принц Хари и Меган Маркъл искат да могат да сключват изгодни търговски договори. Други приписват тази стъпка на факта, че двойката е твърде уморена от досадното внимание на таблоидите, които според принц Хари започнаха истинска кампания за тормоз срещу жена му и срещу разпространението на лъжливи слухове за нея.

Миналата есен херцогът и херцогинята на Съсекс съдиха няколко британски вестника, а малко след това принц Хари припомни, че постоянното преследване от репортери е една от основните причини за смъртта на майка му принцеса Даяна (1961-1997 г.).