Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Призракът на Киев“, който се превърна в една от легендите на войната в Украйна, е загинал във въздушна битка миналия месец, съобщават от The Times. Твърди се, че той е свалил 40 самолета.

29-годишният майор Степан Тарабалка, баща на едно дете, е убит, след като неговият МиГ-29 е свален на 13 март, докато се бие с „поразяващи“ вражески сили, според местни източници.

Украински източници са потвърдили пред „The ​​Times“ самоличността на пилота и смъртта му, пише dnes.bg. Те казват, че шлемът и очилата му се очаква да бъдат продадени скоро на търг в Лондон, въпреки че не предоставят повече подробности.

„Призракът на Киев“ придоби слава, след като украинското правителство публикува видео в Twitter, показващо впечатлението от майсторството на пилота, твърдейки, че е свалил шест руски самолета още в първия ден от инвазията.

„Хората го наричат ​​“Призракът на Киев“. И правилно – този ас на UAF [украинските военновъздушни сили] доминира в небето над нашата столица и страна и вече се превърна в кошмар за нахлуването на руски самолети“, се казва в него.

Украинците в социалните медии приветстваха пилота като „герой“ и „ангел пазител“, въпреки че самоличността му се пази в тайна. Това доведе до спекулации, че историята е мит, предназначен да повиши морала в народа по време на войната. Украински източници обаче останаха категорични, че той е истински.

На 11 март, два дни преди смъртта на Тарабалка, Генералният щаб на Украйна публикува друга снимка на „Призрака“, седнал в кабината на своя самолет МиГ-29, макар и с лице, срито от шлема и кислородната маска. Кадърът беше с послание до руснаците: „Здравей, окупатор, идвам за твоята душа!“

Тарабалка, който е от работническо семейство, е роден в малкото село Короливка, Западна Украйна. Завършил е Харковския национален университет на военновъздушните сили. Според местни съобщения той загива на 13 март във въздушен бой с руснаците. Той оставя след себе си съпругата Оления и осемгодишния им син Ярик.

Тарабалка посмъртно е награден с най-големия медал на Украйна за храброст в битка, Орден „Златна звезда“ със званието Герой на Украйна.

Украйна твърди, че е унищожила общо 189 руски самолета, 155 хеликоптера и 229 дрона от началото на конфликта, въпреки че тези данни не са потвърдени. Според някои сметки се твърди, че Тарабалка лично е отговорен за 40 от тези постижения, вероятно дори и повече.

След смъртта му родителите му дадоха интервю за NPR, в което майка му Нахталия описва как той е гледал как самолети МиГ прелитат над къщата му и в ранна възраст. Именно тогава е решил, че повече от всичко иска да бъде боен пилот.

„Той винаги гледаше парашутистите в техните въздушни учения, бягаше в тяхната посока, за да се опита да види къде са кацнали. От ранно детство той винаги е мечтал за небето, за да лети по-високо от облаците“, споделя тя чрез преводач.

След като завършва летателното училище, той прелета над селото и наклонява крилата на своя МиГ-29 като поздрав.

„При всяка възможност той летеше близо до нашата къща и правеше малък пилотаж. Вички в селото, всяка къща и всички села наоколо знаеха, че Степан лети“, казва тя.

Баща му Евон е строителен работник и родителите му прекарваха голяма част от годината в Португалия, опитвайки се да си изкарват прехраната. Евон казва, че украинските военни не им дават никакви подробности за последния полет или смъртта му.

„Знаем, че е летял на мисия. И е изпълнил своята задача. Но не се е върнал. Това е цялата информация, с която разполагаме, наистина“, допълва той.