Не бъдете безразлични! Споделете новината:

От трибуната на Народното събрание премиерът Кирил Петков, след като изслуша мотивите на внеслите вота на недоверие към кабинета му, отговори на всички тях. Той заяви, че ще даде реални факти, които са били част от постиженията на това правителство, съобщи Нова тв.

„Увеличихме минималната работа заплата от 670 на 710 лв. Подкрепихме младите семейства с допълнително данъчно облекчение. За пръв път в България имаме безплатни ясли и детски градини. Минималната пенсия беше увеличена от 300 на 370 лв., а сега през юли, в актуализацията сме предложили да стигне до 467 лв. Това е безпрецедентно увеличение с 55% в рамките на една година, което не се е случвало в последните 12 години. Увеличихме бюджета с 315 млн. лв. и за образователната система, което гарантира, че средната учителска заплата ще бъде 25% повече от средната за страната. Основната заплата за лекар ще стане 2000 лв., а за медицинска сестра – 1500. За личните лекари има 38% увеличение на доходите, спрямо миналата година. За хората с увреждания осигурихме допълнителна подкрепа от 28 млн. лв. Мерките, които допълнително предвиждаме с актуализацията на бюджета, са 0% ДДС за хляба, 25 ст. Намаляване на бензина и дизела, освобождаване на акциза на тока и втечнения газ, намаляване на ставката на 9% за парното. Всичко това – докато петролът на международните пазари се качи с 54%, а цената на газа се качи 3 пъти”, каза от трибуната на Народното събрание Кирил Петков.

По думите на премиера дългът намалява от 31.2 млрд. лв. до 30.5 млрд. лв. „Според данни на „Евростат” България е третата страна в Европейския съюз с най-нисък дълг като процент от БВП след Естония и Люксембург. Абсолютно невярно е твърдението, че хазната е останала без пари. Във фискалния резерв имаме 9.3 млрд. лв. при минимално законово изискване от 4.5 млрд. лв.”, допълни министър-председателят.