Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Броят на работещите пенсионери у нас расте. Националният осигурителен институт ще преизчисли служебно от 1 април пенсиите на близо 350 000 души, придобили стаж след пенсионирането си.

Мария Петкова е пенсионер от пет години. След 44 години трудов стаж като служител в училище, тя се пенсионирала с месечен приход от 380 лева, плюс 100 лева вдовишки надбавки. Но вместо да се отдаде на заслужен отдих, тя е принудена да работи в магазин за зеленчуци.

Докато горе в парламента се карат за глупости, ние тука се чудим как да оцеляваме с увеличението на горивата, на цените в магазините, на водата, на тока… на абсолютно на всичко, отбелязва Мария Петкова.

Данните сочат, че през последните две години броят на работещите след пенсия расте. За да попадне в обхвата на служебното преизчисляване едно лица, то трябва да има осигурителен стаж през предходната календарна година, предаде bTV.

„Другото условие е да не е подало заявление за преизчисляване на пенсията му с осигурителен стаж и доход, защото служебното преизчисляване обхваща единствено осигурителния стаж“, обяснява Любомира Язаджиева, директор на дирекция „Пенсии“ в НОИ.

Най-много са работещите пенсионери в София, Пловдив и Варна. За миналата година най-голям е броят на тези, които са получили увеличение между един и 10 лева.

Около 90 000 пък са лицата, които въпреки преизчисляването не са получили увеличение на пенсията си. Това се дължи най-вече на малката продължителност на стажа, който са положили, понякога става дума за няколко дни. Например тези пенсионери, които се включват в РИК, отчита още Любомира Язаджиева.