Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Даниел Митов, излъчен от втората по численост парламентарна група ГЕРБ. От партията го върнаха.

При президента дойдоха Даниел Митов, Десислава Атанасова и Томислав Дончев, които преди това представиха проектокабинет, който така и не внесоха при президента.

Румен Радев връчи мандата на кандидата за премиер на ГЕРБ Даниел Митов за съставяне на правителство. Той от своя страна заяви, че от партията не виждат възможност вторият мандат да бъде реализиран и затова го връщат.

„Предоставям ви становището – предлагаме вторият мандат да се счита за нереализиран, съобщи номинираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС Даниел Митов, след което върна мандата.

Благодаря ви за улеснението, отговори Румен Радев при връщането на мандата.

На пресконференция преди това ГЕРБ обяви състав на кабинета, но категорично заявиха, че ще върнат веднага мандата на президента. От партията това бяха обявили още при консултациите при президента, като се аргументираха, че по този начин няма да се губи конституционно време. Обосноваха се, че представят този кабинет е хората да могат да сравнят техните номинации за министри с проектокабинетите, номинирани от „Има такъв народ“.

Връчването на третия мандат се осъществява по лично усмотрение на държавния глава и не е зависим от подредбата на парламентарните групи по численост. Това трябва да се случи след 7 дни. На кой ще бъде връчен той предстои да видим. На пресконференцията на ГЕРБ по-рано Даниел Митов, заяви, че без конструктивни разговори и консенсус правителство не може да се състави. Аз не виждам такива за третия мандат, така че очевидно отиваме към избори, обясни Даниел Митов. Десислава Атанасова пък допълни, че е парадоксално, че първия и втория не желаят да управляват, а петия или шестия ще се опитват да направят правителство.

Ако и с третия мандат не се формира редовен кабинет – президентът, с един и същи указ, разпуска парламента и насрочва нови избори, в рамките на два месеца. Държавата остава в ръцете на служебен кабинет, който обаче е с ограничени правомощия и трябва да организира новите избори.