Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Като държавен глава няма да допусна България да бъде въвлечена в тази война. Предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

„Когато някой предлага такова решение, трябва да има аргументация какво предлага така, че да се минимизира този риск. Въпросът е към партиите, които предлагат това да се случи“, добави той.

Президентът се обърна към управлявалите България и ги попита какво са направили за решаване на проблемите на въоръжените ни сили.

„В момента, и да искаме, няма какво да дадем. Освен военната сигурност, едно такова решение въвлича риск и върху икономическата и социална сигурност“, посочи той.

Радев коментира и темата за присъединяването на РСМ към Европейския съюз. Според него политиката ни на вето трябва да продължи. По думите му с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи са стигнали до общия извод, че има проблем.

„Осъзнахме, че трябва да бъдат предприети ясни и конкретни действия за решаване на проблемите с правата на македонските българи, за тяхната конституционна гаранция за изкореняване на езика на омразата, за ревизия на учебници така, че младите хора в РСМ да не се възпитават в дух на омраза към България. Също и всички мерки за опазване на нашето културно-историческо наследство“, коментира държавният глава.

Той засегна и темата за преброяването в Северна Македония.

„Неслучайно, на всички европейски лидери, на ръководителите на европейските институции обръщах непрекъснато внимание да следят какво става с преброяването, защото към нас постъпват множество сигнали за нарушения. Това е поредното доказателство за безправието на македонските българи в РСМ, които не смеят открито да се заявят, че са българи при положение, че тук над 120 000 са доказали с документ за произход, че са българи“, посочи той.