Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Ирански депутат предложи 3 млн. долара награда на „всеки, който убие“ американския президент Доналд Тръмп.

Това щяло да бъде като акт на възмездие за убийството на високопоставен ирански генерал, който загина на 3 януари след ракетен удар край летището на Багдад, съобщава БТА.

Ахмад Хамзех, малко известен член на парламента, направи предложението пред населението на Керман, роден град и мястото, където е погребан генерал Касем Солеймани.

„Ние ще дадем 3 млн. долара на всеки, който убие Тръмп“, каза Хамзех, който представя в парламента провинцията, намираща се близо до Керман.

Депутатът не уточнява кой ще плати споменатата сума.

Предложената цена за главата на Тръмп е огласена месец преди предстоящите парлламентарни избори.

Междувременно в Сената на САЩ днес започва по същество историческият процес на Доналд Тръмп, където ще се сблъскват два неотсъпчиви лагера – демократическата опозиция, която настоява за отстраняването от длъжност на президента на САЩ и републиканското мнозинство, което е решено да го оневини, по възможност по бързата процедура.

Четири месеца след началото на украинската афера, която трови края на първия мандат на републиканеца, и по-малко от десет месеца преди президентските избори, на които той възнамерява да се бори за втори, стоте сенатори ще се съберат в 18 ч. (20 ч. българско време) под ръководството на председателя на Върховния съд Джон Робъртс.

Задачата на тези сенатори, които в четвъртък положиха клетва като съдебни заседатели при официалното откриване на процеса, е да определят дали Доналд Тръмп е виновен в злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване работата на Конгреса, както гласи обвинителният акт, който беше приет през декември от Камарата на представителите.

Тържественият и сериозен характер на заседанието е подсилен от факта, че това е едва третият процес за отстраняване от длъжност на президент на САЩ след Андрю Джонсън през 1868 г. и Бил Клинтън през 1999 г.

Доналд Тръмп няма да присъства на заседанията на Сената и ще бъде представляван на тях от екип адвокати. Когато започнат първите словесни дуели, той ще е произнесъл първата си реч на Световния икономически форум в Давос, където в продължение на два дни ще се среща със световния политически и икономически елит.

В центъра на скандала е един телефонен разговор от юли, в който американският президент поиска от своя украински колега Володимир Зеленски да разследва Джо Байдън – потенциалния си съперник демократ на президентските избори през ноември.

Демократите, които имат мнозинство в провелата разследването Камара на представителите, обвиняват бившия магнат в сектора на недвижимите имоти, че е упражнил шантаж върху Киев: започнете разследване или ще блокираме жизненоважна военна помощ.

„Президентът не е направил нищо лошо“, отвръщат адвокатите на Доналд Тръмп в 110 страници аргументи, внесени вчера в Сената.

Това е линията на защитата на 73-годишния бивш нюйоркски бизнесмен, който редува провокациите и обича да разбива политическите порядки. От месеци той заклеймява ставащото като „лов на вещици“ и твърди, че телефонният му разговор е бил изряден.

Неговите адвокати казват, че „подправеният процес е довел до опасно опорочаване на конституцията“, и смятат, че обвиненията, приети само с гласовете на демократи, не са наказуеми с импийчмънт, защото „не съдържат никакво престъпление или закононарушение“.

Юридическият екип на Белия дом, който нае няколко звезди от съдебните зали като бившия прокурор Кенет Стар, опитал се да отстрани от длъжност Бил Клинтън при аферата Люински, призова Сената незабавно да оневини 45-ия президент на САЩ.

Според демократите, които са натоварени с излагането на обвиненията по време на процеса, Доналд Тръмп по този начин твърди, че „Сенатът не може да го отстрани от длъжност, дори и отправените му обвинения да бъдат доказани“.

„Тройна комбинация от нарушения на конституцията“

Конгресменът демократ Адам Шиф, който ще играе ролята на главен прокурор, напротив, смята да докаже, че обитателят на Белия дом „е извършил тройна комбинация от нарушения на конституцията, които са наказуеми с импийчмънт: поискал е намеса на чужда държава, изложил е на опасност националната сигурност на САЩ и се е опитал да мами за следващите избори“.

„Той е най-лошият кошмар на бащите на конституцията“, заяви Шиф вчера.

В действителност оневиняването изглежда почти гарантирано на Доналд Тръмп благодарение на републиканското мнозинство в Сената, което застана единно зад него.

Колко дълго ще продължат дебатите оставя висящ въпрос.

Броени часове преди началото на дебатите най-голяма неяснота има около това как ще протече процесът, който впрочем би трябвало да започне с гласувания за определяне на процедурата.

Според членове на президентския лагер влиятелният лидер на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл иска да наложи ускорено темпо на дебатите, защото е решен да даде на Доналд Тръмп исканото от него бързо оневиняване, в идеалния случай в срок от две седмици.

Според демократическата опозиция в Сената това е твърде кратко и лидерът й Чък Шумър определи ставащото като национален позор.

Едва след тази първа фаза Мич Макконъл възнамерява да подложи на гласуване решаващия въпрос за свидетелите.

Демократите настояват четирима ключови актьори от украинската афера да бъдат повикани да дадат показания. Сред тях са началникът на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни и бившият съветник за националната сигурност Джон Болтън.

За тази цел обаче те трябва всеки един път да печелят гласуване, което се очертава трудно предвид съотношението на силите в Сената, където републиканците имат 53 от 100 места.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп от своя страна нарече процеса по импийчмънт срещу него „фарс“ и „лов на вещици“.

„Дойдохме тук, за да се срещнем със световни лидери, с най-важните хора в света и носим на САЩ страхотни икономически сделки“, заяви американският държавен глава в Давос пред репортери, които го попитаха защо не е във Вашингтон.

„Останалото е просто фарс“, каза той. „Това е същият лов на вещици, който продължава от години и честно казано, това е позорно“, добави той.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US