fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Проектопромени в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) предвиждат увеличаване на максималната възраст за приемане на военна служба. Това са публикували на сайта на Министерството на отбраната за обществено обсъждане.

Сега войниците и матросите могат да бъдат приети на служба, ако не са по-възрастни от 28 години, а с проектопромените се предлага максималната възраст за приемане на военна служба да стане 40 години за всички категории военнослужещи.

Предлаганите промени целят намаляване и преодоляване на некомплекта във въоръжените сили, се посочва в доклада на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов до Министерския съвет, аргументиращ нуждата от предлаганите изменения. Те предвиждат още увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия. Така войниците и матросите ще могат да служат вече до 49 години, а четиризвездните генерали и адмирали – до 65.

Предвижда се и възможност за увеличаване на пределната възраст с до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.