Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Правителството предлага съдилищата и прокуратурата да имат пълен достъп до базата данни „Население“, която поддържа регионалното министерство. Това е записано в наредба, която кабинетът публикува в портала за обществено обсъждане strategy.bg. Под проекта са се подписали министърът на правосъдието Данаил Кирилов и регионалният министър Петя Аврамова.

С пълния достъп до масива съдебните власти ще имат възможност да проследяват цялата история на адреси на всеки гражданин, включително да го търсят на предишни такива. Освен това ще имат информация дали конкретен човек е регистриран и на друг адрес освен този, който е постоянен според личната му карта. Ще бъде осигурен и достъп и до базата данни с промени в единните граждански номера. По този начин връчването на призовки ще бъде улеснено.

От мотивите за исканите промени се разбира, че предложенията се правят главно заради делата за катастрофи, които застрахователите водят. Причината е, че делата за катастрофи и застрахователни претенции вече се водят в съдилищата, на чиято територия е настоящият или постоянният адрес на претендиращия за обезщетение човек към момента, в който е станала катастрофата. Това налага при всяко дело да се извършва справка както за постоянния, така и за настоящия адрес към момента на катастрофата.

Съдебните служители ще имат автоматичен достъп до базата данни „Население“. Той обаче ще се прекратява при излизане в отпуск за повече от 3 месеца.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.