Не бъдете безразлични! Споделете новината:

По-високи добиви на грозде отчитат стопаните в Сливенско в сравнение с минали години. Средният добив е около тон от декар, съобщи пред репортер на БТА Димитър Петков, кмет на сливенското село Глушник, където се намират едни от най-големите лозови масиви в общината. Частни производители и две фирми обработват в землището на Глушник около 3 500 декара лозя.

По думите на Петков качеството на гроздето е добро, но градусът е по-нисък. Това се дължи на закъснялото зреене, заради дъждовете в началото на лятото.

Цените в началото са били 65-70 ст. на кг за сортовете червен мискет и ркацители, но в момента са паднали на около 55 ст. От години винпромите нямат интерес към продукцията ни, посочи кметът. Гроздето се изкупува от хора от цялата страна за лични нужди. Цените не са високи с оглед двойния скок на цените за препарати, горива и надница, смята той.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК