Не бъдете безразлични! Споделете новината:

На 99 години почина съпругът на британската кралица Елизабет Втора – принц Филип. Това съобщиха от кралското семейство в официалния си профил в Twitter.

На 16 март той беше изписан от болницата след най-дългия му престой там.

Херцогът на Единбург миналия месец претърпя сърдечна операция. Той щеше да навърши 100 години през юни.

Принц Филип се лекува от инфекция и претърпя сърдечна интервенция. Той беше приет в болницата „Крал Едуард Седми“ на 16 февруари, след като се почувства неразположен. В началото на март беше преместен за кратко в специализирано кардиологично отделение в друга лондонска болница за процедура, свързана с вече съществуващо сърдечно заболяване.

Роден е 10 юни 1921 година и е син на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Израснал предимно в Англия, той учи в училището Гордънстаун близо до Елгин, Шотландия и след това завършва Кралския морски колеж Дартмут, Девън.

Участвал е активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ, на служба във военноморския флот на Великобритания.

През февруари 1947 г. Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън.

През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство. След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“.

През 1948 г. се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз. Другите деца от брака му с Елизабет Втора са принцеса Ан, родена през 1950, принц Андрю, роден 10 г. след нея и и принц Едуард, роден през 1964 .

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК