fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Силните природни пожари в Австралия доведоха до закриването на редица посолства в столицата Канбера, където местните власти обявиха заплаха от задимяване в района през почивните дни поради горещо и ветровито време, съобщава „Файненшъл Таймс“.

Ръководителят на дипломатическата мисия на Естония в Австралия Керсти Есмаа потвърди, че естонското посолство се е преместило в Сидни.

„Причината за временното преместване е влошаването на качеството на въздуха и желанието да се защитят най-уязвимите членове на семействата на персонала на посолството“, каза Есмаа. Подобно затваряне на посолствата се е случвало в страни, които преживяват сериозна политическа криза, каза тя.

Затворено е и унгарското посолство поради „изключително вредно замърсяване на въздуха“. Поради влошаване на качеството на въздуха са временно затворени и посолствата на Ирландия и Италия. Подобни планове бяха изразени и от израелската дипломатическа мисия.

Природните пожари в Австралия изгориха милиони хектари земя, през последните месеци 17 души са убити и хиляди къщи са разрушени. Университетът в Сидни изчислява, че са загинали повече от 1 милиард животни.

На места пожарите са толкова интензивни, а димът – толкова гъст, че е станало невъзможно да се изгасят от въздуха. Властите изпращат кораби на ВМС и самолети до засегнатия район. На югоизточния бряг на Австралия е в ход мащабна евакуация поради пожарите.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.