Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Явно е, че в България има сили, които не искат газовият интерконектор между Гърция и България да успее, заявява посланикът на САЩ в Гърция Джефри Пайат в интервю пред сайта Viadiplomacy.gr.

В интервюто си Пайат споменава изказването на посланичката на САЩ в София Херо Мустафа на Петия енергиен форум за Югоизточна Европа, проведен в Солун на 10 септември. На него Мустафа, както е цитирана от сайта, е заявила:

„Енергийната сигурност е и национална сигурност. Ако България успее да диверсифицира източниците си на енергия, това означава една по-силна България, един много по-силен регион. Интерконекторът Гърция-България (IGB) е най-важното нещо, което можем да направим през следващите месеци за региона“, защото той „е много важен за диверсификацията на източниците на енергия и освобождаването от зависимостта му от Русия“.

В интервюто си Пайат казва:

„Русия вече създава проблеми. Чухте изказването на Херо Мустафа на Петия енергиен форум за Югоизточна Европа за IGB и е явно, че има сили в България, които не искат IGB да успее“.

Посланикът на САЩ в Гърция се спира и на американското присъствие в пристанището Александруполис в Североизточна Гърция. „Видели сте икономическата и психологическата трансформация в резултат на засиленото ни присъствие там. Удовлетворени сме от управлението на пристанището през третата успешна година, главно благодарение на присъствието на американската армия“, казва Пайат.

Той заявява, че през това лято за първи път в пристанището е имало два американски кораба, за първи път е използван железопътен транспорт за целите на прехвърлянето на американски части, за първи път е било извършено и натоварване на танк на кораб. Пайат съобщава пред сайта, че през ноември на пристанището ще пристигне най-големият брой самолети и хеликоптери, които САЩ досега са прехвърляли през Александруполис.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК