Несебър се радва на сериозен туристически интерес още преди официалното откриване на летния сезон, което е насрочено за след 15 май. Причината за ранния наплив са добрите метеорологични условия и поредицата почивни дни. Това не само оживи улиците на морския град, но и вече даде отражение върху цените в заведенията.
Проверка на „Дарик“ установи, че още сега има осезаем ръст в стойността на храните и напитките спрямо миналата година. В Стария град на Несебър – обект под закрилата на ЮНЕСКО – порция сафрид с пържени картофки се предлага за 21,90 лева в някои от заведенията. Цените на популярната риба варират значително – между 14,50 и 22 лева в зависимост от мястото и заведението.
Класическата шопска салата също не е пощадена от поскъпването. В старинната част на града тя се предлага за суми между 8,50 лева и над 12-13 лева. Ако предпочитате по-специализирани салати – като тези с морски дарове – трябва да сте готови да платите малко над 25 лева.
Рибената чорба, традиционен избор за мнозина, вече надхвърля 10 лева в повечето ресторанти, като в Стария Несебър цените достигат от 12 до 15 лева.
За онези, които търсят по-бърз и достъпен вариант за хапване, комбинирано меню с дюнер, пържени картофки и безалкохолна напитка излиза около 20 лева. Ако изберете хамбургер вместо дюнер, ще спестите няколко лева – цената пада до около 14-15 лева.
Цените на напитките също варират. Парче пица струва 5 лева – колкото и наливната бира. Кафето и капучиното се предлагат на цени между 2,50 и 5 лева, в зависимост от заведението и избраната марка.
Десертите не правят изключение от тенденцията за по-високи цени. Топка сладолед струва 3,30 лева, палачинка със сладко – 8 лева, а със шоколад – 9 лева. Любимите на децата гофрети достигат цели 12,99 лева.

Главен редактор – Дамян Иванов
Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG
Контакти –
Имейл: [email protected]
За нас / ABOUT US