Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Хиляди хора протестираха в градове в Полша, за да покажат солидарност със съдии, които алармират, че са заплашвани, информира Би Би Си.

Недоволните поляци настояват за връщане на един съдия, който е отстранен, след като е поставил под въпрос решение за назначаването на друг съдия.

Управляващата партия „Право и справедливост“ прокара големи промени в съдебната система на страната, които са критикувани от Европейската комисия. Но правителството твърди, че промените са необходими за справяне с корупцията и промяна на съдебната система, тъй като все още е свързана с комунистическата ера. Варшава също се аргументира, че политиците участват в избора на съдии не само в Полша, но и в други страни членки на ЕС.

Според организаторите протести са се провели на повече от 100 места и на тях са участвали адвокати и съдии.

Най-големият протест се състоя пред сградата на Министерството на правосъдието във Варшава. Много от демонстрантите развяваха флага на ЕС и носиха лозунги като „Солидарност със съдиите“.

Съдия Павел Юшчишин беше отстранен от поста си през миналата седмица. Той постави под въпрос номинацията на съдия, защото е бил назначен от новия политизиран Национален съдебен съвет, който номинира съдиите в Полша.

Юшчишин се появи на протеста във Варшава и заяви пред присъстващите: „Обръщам се към моите колеги съдии: Не позволявайте да бъдете заплашвани, бъдете независими и смели“.

Организации, които представляват съдиите в страната твърдят, че управляващите несправедливо наказват съдии, които са против промените в съдебната система.

ЕС обвинява Полша в нарушаване на върховенството на закона и независимостта на правосъдието.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.