Не бъдете безразлични! Споделете новината:

В разгара на лятото сладоледът е един от най-популярните десерти. По този повод диетолози от САЩ посочват ползите от леденото лакомство, както и неговите недостатъци, пише „Дейли мейл„.

Сладоледът е по-богат на калций и протеини в сравнение с други десерти. Освен това той съдържа оптимално количество мазнини и не предизвиква силни „скокове“ на кръвната захар, отбелязва диетологът д-р Шели Болс.

Две трети от чаша млечен сладолед съдържат около 12 процента от препоръчителната дневна доза калций за възрастен човек. Калцият е един от най-важните макронутриенти. Той е отговорен за здравината на мускулите, костите и зъбите, отбелязва БТА.

Освен това някои сладоледи съдържат около шест грама протеини на порция – приблизително същото количество, колкото в едно яйце.

Експертите отбелязват също, че благодарение на оптималната комбинация от мазнини и протеини сладоледът не предизвиква твърде рязко повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта. Предотвратяването на подобни колебания в нивата на захарта намалява риска от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Въпреки това, според диетолозите, със сладоледа не трябва да се прекалява. Въпреки очевидните му предимства пред други десерти, количеството захар в леденото лакомство остава високо.

By Алекс Барутчиев

Стажант редактор в Novinarnik.BG Алекс започва първата си работа като стажант редактор в Novinarnik.BG през юли 2024-та година и работи под строгото наблюдение на главния редактор на уеб сайта – Дамян Иванов Имейл за контакт с Алекс - [email protected] За нас / ABOUT US