fbpx

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Позиция на кандидата за кмет на Варна – г-н Христо Димитров по повод отправените директни и косвени обвинения от Иван Портних по време на последните му пресконференции и медийни изяви

Уважаеми съграждани и представители на медиите,

Макар нашата официална предизоборна кампания и медийни изяви да започват, както е предвидено по закон, от 29-ти септември, серия от събития доведе до небходимостта да взема отношение. Защото истината е неотложна новина!

В серия от нелепи предизборни прояви кандидатът за кмет на ГЕРБ – Иван Портних – разпространи клеветнически твърдения срещу членовете на Коалиция „Алтернативата на гражданите” и кандидатите й в местните избори. Нещо повече – той се опитва да представи махленските си виждания за местна политика за истина от първа инстанция.

И ако в един друг контекст бих подминал с насмешка делюзиите на един самозабравил се многомандатник, в хода на кампанията нося отговорност пред фактите, които ще помогнат да направите своя информиран избор по време на вота за кмет.

Първо, бих желал да започна с това, че нападките са отправени към дружества, в които аз и част от кандидатите за общински съветници участваме в различни професионални роли и на различни позиции. Етиката изисква от нас да коментираме клеветите именно в тези си роли и затова в настоящата позиция ще се фокусираме не толкова в частното, колкото в общата картина, която събитията обрисуват, а именно:

  • Нямаме намерение да вдъхваме втори живот на скалъпени клевети като продължаваме да ги коментираме. Засегнатите вероятно ще заведат съдебни искове за клевета и оттук насетне въпросът е чисто правен. По-важното е друго. Цялата пушилка има за цел да отклони вниманието от дебата за Варна. Там, където ние имаме аргументи и експертиза, Портних няма нищо. Ако имаше и малко понятие от градустройство, Варна щеше да е много различна.
  • С цел да си измие ръцете от собствените си грехове, с които той наказва Варна и варненци вече 10 години, Портних нагледно излага собствената си некомпетентност. Достатъчно е да се хвърли един поглед върху Закона за устройство на територията (ЗУТ, чл. 5), за да стане ясно, че цялата отговорност за устройството на дадена територия е отговорност на кмета и общинския съвет! Ще си позволим да цитираме и още един закон – Закон за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА, чл. 38), в който ясно е посочено, че „Орган на изпълнителната власт в общината е кметът на общината…“! „Крадецът вика: Дръжте крадеца!” е народна мъдрост, много подходяща за последните събития.

Проблемите на Иван Портних, обаче не са само със законите на страната и не произлизат единствено от нелепостите, които говори на пресконференции.

Искаме да припомним на Иван Портних, че „Алтернативата на гражданите” събира и немалка част от големите работодатели на град Варна. Естествено, че водещият мотив е да живеем в по-хубав, модерен и проспериращ град. Но има и още нещо много важно, което ни събира и то е, че поради влошената среда губим кадри и то висококвалифицирани. Хората са свободни да избират къде да живеят и ако Варна не им предлага нужното, те избират други градове. Ще кажете, че това е проблем на фирмите. Не! Това е проблем на града, защото ако най-големите фирми отслабват, то и работните места ще намаляват и данъците, които внасяме, също. Нека си зададем въпроса – искаме ли Варна да е икономически силен град или искаме да се превърнем в глуха провинция, накъдето ни е повел Портних?

Колкото до фирмите, които бодат очите на многомандатника, те отдавна са надраснали регионалното си значение и са се превърнали в предпочитани партньори за много други общини, държавни институции и частни партньори от цял свят.

И за да излезем от облака на тази предизборна димка, хвърлена от Иван Портних, бихме искали да поставим в центъра на дебата по-скоро интересите на гражданите, задавайки следните въпроси:

  • Защо кметът прехвърля греховете на собствения си екип, назначен от него, върху други хора?
  • Ако той не контролира процесите в общината и действията на своите подчинени, тогава кой всъщност ги контролира?

С уважение към гражданите на Варна:
Христо Димитров

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.