Повече от 200 тона вносно агнешко месо се очаква да влезе на българския пазар в дните преди Гергьовден. Това прогнозират от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Замразено месо от Нова Зеландия вече е налично от Великден, като според представители на бранша то се предлага на най-ниска цена, но с компромисно качество.

Съпредседателят на НОКА Симеон Караколев коментира пред Нова телевизия, че през последните седмици е внесено значително количество агнешко месо от чужбина, включително от страни в Европейския съюз.

„Това се дължи и на високата консумация на агнешко по Великденските празници тази година. От началото на 2025 г. до момента са влезли около 800 тона вносно месо. За Гергьовден със сигурност очакваме поне още 200 тона. Така общото количество ще надхвърли 1000 тона“, обясни Караколев.

Той остро разкритикува практиката замразеното месо да се предлага като прясно:
„Голяма подигравка с потребителите е да се замразява месо, което впоследствие да се представя за прясно. То може да е престояло с години и чак сега да се пуска за продажба“, посочи той.

Караколев даде конкретен пример с новозеландското месо, което дори не носи печат за качество. „То беше паднало на под 15 лева за килограм, което означава, че влиза в България на цена около 6 долара“, добави той.

В същото време родното агнешко месо, по думите му, се отличава със свеж розов цвят и син печат. Цената му варира между 25 и 28 лева за килограм, като според производителите качеството му е несравнимо по-добро от вносното.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG Контакти – Имейл: [email protected] За нас / ABOUT US