Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Съюзът на парамедиците у нас ще иска нормативни промени в закона. Според статистиката в страната повече от 1800 обучени парамедици стоят без работа, а за тях здравната система не отпуска щатни бройки.

39-годишният Цвятко Луджев е обучен в най-високата 4-та степен парамедик, а опитът му на терен е от дълги мисии в Ирак и Либия. Рейнджърът днес е един от малкото, които са назначени на работа в болница към спешен екип. Избира професията си след повратен момент в живота, пише nova.bg.

„Не съм броил колко живота съм спасил, но винаги ще помня едно 15-годишно детенце, което го намерихме на улицата – без сърдечна честота и без дишане”, обяснява той.

„Навсякъде се работи по двама. Ние само помагаме човешкият живот да бъде спасен, но невинаги се получава. И наистина бързата реакция, точното мислене и хладнокръвието са изключително важни. Но когато си абсолютно сам – това изключително затруднява и самия парамедик”, отчита Невена Костова.

Парамедиците ще настояват и за законодателни промени: „Ние искаме професията да се регулира, да бъдат създадени нови образователни държавни изисквания, които отговарят на реалната подготовка на парамедика на европейско ниво. Създаването на наредба за регламентиране на професионалните дейности, които парамедиците могат да осъществяват самостоятелно или в екип”, каза председателят на Съюза на парамедиците Ива Пехливанска.

От мисия в чужбина само преди дни се е завърнал и Георги Влайков, който споделя с огорчение още един проблем – че българските лекари не приемали колегите си парамедици. Другият бил заплащането.

Статистиката сочи, че в България има над 2 000 обучени парамедици, от които едва около 150 са реализирани.

Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.