Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Скоро всички ще плащаме нова такса „водомер“, независимо дали ползваме вода или не. Това нововъведение е заложено в новия Закон за водоснабдяването и канализацията, който е публикуван за обществено обсъждане.

Новият елемент във водните ни сметки ще бъде т.нар. „фиксирана такса“. Все още не е уточнено колко точно ще струва тя, тъй като размерът ѝ предстои да бъде определен в наредба. Освен тази такса, домакинствата ще продължат да плащат и за действително използваното количество вода за месеца.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и ВиК дружествата уверяват, че новите разпоредби няма да доведат до драстично увеличение на сметките за вода. Специално засегнати ще бъдат тези, които използват имотите си рядко, като те ще трябва да плащат такса, която досега не са плащали.

„Водоснабдяването и отвеждането на водата – т.нар. канализационни услуги, се нуждаят от постоянна поддръжка, т.е. това е един вид такса за достъп до тази услуга,“ обяснява инженер Лозко Лозев, председател на УС на „Български ВиК холдинг“.

Ако едно домакинство плаща около 20 лева месечно и обитава имота си постоянно, разходите му за вода няма да се променят значително. По думи на инж. Лозев, сметките ще имат нова разбивка, но общата стойност би трябвало да остане около 20 лева.

Постоянната такса ще позволи на ВиК дружествата да инвестират повече в качеството на услугите. „Има много населени места с празни къщи, не живеят хора, останалите ако трябва само на тях да разчитаме, тогава цената ще стане висока и няма да е социално поносима,“ коментира инженер Лозев.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК