fbpx

Петима алпинисти загинаха при изкачване на връх Елбрус

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Петима души загинаха при изкачване на най-високият връх в Европа – Елбрус, съобщава РИА Новости, цитирано от Дарик

Инцидентът се случва в четвъртък, когато 19 катерачи стигат височина над 5,4 хиляди метра.

Жертвите са 39-годишен мъж и четири жени между 32 и 40 години. Загиналите са от руските градове Толиати, Санкт Петербург, Тюмен, Якутск и Екатеринбург.

Преди ден от височина 5,4 хиляди метра, 19 души поискаха помощ заради влошаване на метеорологичните условия. Петима загубиха живота си, останалите 14 души бяха спасени.

Компанията, организирала изкачването, заяви, че четирима професионални водачи са придружавали катерачите. По време на изкачването един от катерачите се почувствал зле и тръгнал назад с един от водачите. Жената по-късно е починала „в ръцете му“, казва той.

Останалата част от групата продължила към върха, но „безпрецедентна буря“ ги застигнала по пътя им надолу. Един от алпинистите счупил крак, което допълнително забавило групата. Двама катерачи са замръзнали до смърт, а други двама са загубили съзнание и са починали след като са били свалени, съобщиха от компанията. Водачите и някои от участниците са хоспитализирани с измръзване.

Независимо, че изкачването не се счита за технически трудно, десетки алпинисти умират всяка година по време на опитите си да стигнат Елбрус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *