Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Първите пратки от новия транш американска военна помощ за Украйна вече са пристигнали на границите на страната, за да бъдат предадени на украинската армия, съобщи Пентагонът, цитиран от БТА. Четири самолета от САЩ пристигнаха вчера в региона с различна бойна техника. В следващите 24 часа се очаква и пети полет, заяви високопоставен представител на американското военно ведомство, цитиран от Франс прес.

Новият транш от военната помощ за Украйна на стойност 800 милиона долара бе обявен миналата седмица от президента на САЩ Джо Байдън. Говорителят на Пентагона Джон Кърби подчерта, че първата доставка е била извършена 48 часа след подписването на президентския указ, разрешаващ изпращането на тези оръжия. По думите му това е станало безпрецедентно бързо.

Кърби каза, че в идните дни военните, разположени на източния фланг на НАТО след началото на руското нашествие, ще започнат в идните дни да обучават украински военни как да използват оръдията М777, артилерия от най-ново поколение, която САЩ решиха да предоставят за пръв път на украинската армия. Тези учения ще се вършат извън територията на Украйна.