Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Голямата изненада на изборите безспорно е малката и непозната за широката общественост партия „Величие“. Последните резултати от ЦИК при обработени 77,87% от протоколите към 14 ч. сочат, че резултатът им е близо 4,82%.

Кампанията на малката партия е базирана на сериозно присъствие в социалните мрежи и онлайн платформите за видеосподеляне. „Величие“ имат профили във Facebook, ТикТок, YouTube, където в свободен разговор и популярно направени видеоклипове споделят идеите си, съобщава bTV НОВИНИТЕ.

ТикТок страницата им има над 50 хиляди харесвания и над 5800 последователи. Рейтингът на клиповете им варира според тематиката, но има такива, които са достигнали до над 100 хиляди души в социалната мрежа.

Най-популярният им видеоклип е озаглавен „Ще го позволим ли и този път“ и е гледан от над 545 000 души. В него Николай Марков, един от двамата лидери на партията, говори по време на среща с обществеността и заявява, че „на върха на държавата са най-големите престъпници“ и, че „трима човека правят на маймуни 6 700 000 български граждани“.

В друго много популярно видео другият лидер на партията – Ивелин Михайлов призовава българските политици и партии „да не използват негативно съдържание в предизборната кампания“. „Недейте се занимава с глупости, недейте лъжете. Това съдържание поражда лошо мислене, това е лоша карма, лоша енергия“, казва той. Обръщението отново е заснето по време на предизборна среща с избиратели.

Прави впечатление, че в повечето видеоклипове липсва конкретика относно политическата платформа на партия „Величие“. Изказванията на двамата лидери са общи и често навлизат в сферата на патриотичния български дух с намек за конспиративни теории.

В един от клиповете се прокрадва идеята, че Ивелин Михайлов е обект на опетняваща кампания, която цели „унищожаване на българското национално самосъзнание“. „Ивелин зида камъни и вдига крепости, за да повдигне българското самосъзнание. С това става най-опасен, защото те трябва да има такова самосъзнание“, казва Николай Марков във видеоклипа по адрес на своя съпартиец.

Видеоклиповете на „Величие“ във всички социални платформи изглеждат професионално монтирани и спазват установени стандарти при споделянето онлайн – използват субтитри, музика, стокови видеоклипове за пълнеж и разнообразие. Прави впечатление също, че музиката за повечето видеоклипове се състои от религиозни песнопения – тема, която се прокрадва и в идеите на партията.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК