Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се очаква да оглави Европейската народна партия (ЕНП), което може да създаде конфликт с унгарския премиер Виктор Орбан, предаде „Гардиън“.

Туск, бивш активист на антикомунистическия синдикат „Солидарност“, който стана най-дълго служилият премиер в демократична Полша, се очаква да бъде избран за председател на ЕНП, дясноцентристкият алианс обединяващ, наред с други, партиите на Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер. Част от нея и ГЕРБ.

Ако това стане, той ще наследи деликатната задача да се реши въпроса с управляващата в Унгария партия „Фидес“, чието членство в ЕНП бе замразено заради ограниченията на съдилищата, неправителствените организации и медиите в Унгария. Междувременно се засилва нетърпението заради забавянето на решението за дългосрочното бъдеще на партията в групата.

Въпреки че Туск не е потвърдил кандидатурата си, в момента само неговото име се споменава в надпреварата. Крайният срок за номинациите е 13 ноември и има големи очаквания, че той ще наследи оттеглящия се председател на ЕНП Жозеф Дол, когато делегатите гласуват на годишния си конгрес на 20-21 ноември.

Туск ще бъде председател на Европейския съвет до края на ноември, след като ще бъде заменен на поста от белгийския премиер Шарл Мишел. Във вторник той обяви, че няма да участва в полските президентски избори през май 2020 г.

Очакваше се, че след края на мандата си начело на Европейския съвет Туск ще се върне във вътрешната политика, но пред полски медии той каза, че „след дълбок размисъл“ е решил да не се кандидатира за президент и добави, че партията му се нуждае от кандидат, който не е обременен с тежестта на трудни и непопулярни решения.

Като премиер от 2007 до 2014 г. Туск прокара увеличаване на възрастта за пенсиониране, мярка, която по-късно бе преразгледана от сегашното националистко правителство.

Докато оглавяваше Европейския съвет от 2014 г. той не криеше притесненията си за политическите промени в Унгария и в Полша.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US