Не бъдете безразлични! Споделете новината:

„Оранжевото небе през вчерашния ден бе свързано с облачен вихър, който премина през страната. За кратко небето над София и западните райони се оцвети в жълто, тъй като облаците, поради наличието на сахарски прах, достигнаха и до нашата страна“, каза синоптикът Петър Янков в „България сутрин“. 

Той поясни, че циклонът, който се формира над западното Средиземноморие, няма да се осъществи. По думите му той ще премине южно от Гърция и ще се насочи към Анталия.

„В събота ще има повече облаци. Главно в Източните райони ще превалява съвсем слабо, но на фона на облачно време. В неделя ще има повече слънце. Неделя е подходящият ден за високопланински туризъм. Температурите в България ще бъдат между 4 и 10 градуса. Това са температури около 4-5 градуса по-ниски от нормалните за сезона“, обясни Янков пред Bulgaria ON AIR.

Синоптикът съобщи още, че в Гърция температурата ще бъде около 11 градуса.

„Това объркване на температурите – обикновено в южните части на Европа е по-топло, ще бъде преустановено в близките дни, тъй като въздушните маси, които идват от Океана, ще изчистят топлия въздух“, посочи Янков.

„Между 22 и 23 март се очакват валежи. Главно в Източна България ще бъдат по-интензивни, тъй като въздушните потоци се насочват от север. Ще вали дъжд и сняг, но от 24 март започва едно трайно повишение на температурите, така че до 29 – 30 март ще бъде много топло. Рязко ще се повишат температурите. Това е един от признаците на глобалното затопляне специално на Балканите – рязка смяна в температурно и валежно отношение“, отбеляза синоптикът.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК