Охраната изнесе със сила протестиращите майки от парламента

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Десетки полицейски служители са строени пред входа на бившия Партиен дом

Изкараха със сила протестиращите, които влязоха в сградата на Народното събрание и отказваха да излязат. Напрежението ескалира около 18.30 часа, когато охранители на НСО започнаха да извеждат един по един протестиращите вътре.

Първо бяха изведени четирима души от „Изправисе.бг“, а след това и майките от „Системата ни убива“. Специално за детето в инвалидна количка беше осигурен медицински екип. То се е стресирало от ситуацията, научихме от NOVA.

Протестиращите, които се бяха събрали пред сградата на парламента, за да подкрепят протестиращите в него, замеряха полицаите с предмети. Те блокираха бул. „Дондукова“, където най-вероятно ще се проведе тазвечерния протест. Организаторите от „Отровното трио“ са на място, преместени бяха и озвучителните колони.

В деня, в който депутатите приемат промените в Изборния кодекс, бившият омбудсман Мая Манолова, със свои съпартийци и майки от „Системата ни убива“, окупираха деловодството на Народното събрание. И обявиха, че остават там до оставка на кабинета. Екип на NOVA беше единственият с тях зад загражденията. Той напусна, след като това беше изискано от службите за сигурност.

Председателят на парламента поиска НСО да се намеси. А докато течеше скандалът пред деловодството, бурни спорове избухнаха и в залата.

Майки от „Системата ни убива”, заедно с Мая Манолова и хора от „Изправисе.бг” влязоха в деловодството на Народното събрание още сутринта за уговорена среща с БСП. Разказаха, че носели в себе си 240 декларации за подпис от депутатите с искане за оставка на правителството. При групата слязоха депутати от БСП.

Председателят на Парламента Цвета Караянчева направи специално изявление, с което обяви, че няма да позволи провокации. Категорична беше и че няма отказан диалог. Караянчева напомни и за друга акция, отново в сградата на парламента, преди няколко месеца.

„Няма да позволя да се правят провокации в Народното събрание, не бива да допускаме това, което се случи с барикадираните сестри, НСО да си свършат работата и да уведомяват надлежно за правилата гражданите“, обяви тя.

Протестиращите заявиха, че са готови да присъстват на срещата с управляващите. Междувременно жена от протеста легна на булевард „Дондуков” в знак на протест. Тя отказа помощта на медицински екип, дошъл с линейка.

Оставете коментар: