Не бъдете безразлични! Споделете новината:

След по-малко от месец – хартиените рецепти за антибиотиците остават в миналото. На 1 април влизат в сила техните електронни аналози. Въвеждането на дигиталните рецепти стартира през октомври миналата година с цел да се намали самолечението. Въпреки това, това предизвика затруднения за пациенти, лекари и фармацевти.

Затова здравните власти предоставиха гратисен период до края на март, по време на който личните лекари имат свобода да избират как да предписват лечението на своите пациенти.

Д-р Константин Качулев не вижда проблем с електронните рецепти. „Убеден съм, че и проблемите с антибиотичните рецепти ще бъдат изчистени. Така ще се наруши паралелният реекспорт и ще има достъп до антибиотици. Генеричната замяна зависи от волята на предписващия лекар. Повечето западни страни са въвели строги правила. Електронните рецепти са правилният път, който да накара НЗОК да планира бюджета си”, заяви той пред NOVA NEWS.

От своя страна фармацевтът Евгени Антонов каза, че основните притеснения вече са ограничени. „В България режимът на предписване на лекарствата е по търговско наименование. Този вариант, в период на пандемия, води до изчерпване на наличностите. Много често антибиотици може да липсват и със седмици.

Лекарството го има в аптеката, но търговското наименование на продукта го няма. Когато няма генеричен заместител, се създава впечатление, че се изписват неща, които ги няма. С отметка в електронното предписание е възможно да бъде разрешена генеричната замяна в аптеката и пациентът да не обикаля“, обясни той.