Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Руският патриарх Кирил препоръча да не се целуват кръстове в края на литургиите, както и да се въведат строги санитарни правила в църквите, предаде ТАСС. В отговор на разпространението на коронавируса се въвежда по-строг хигиенен режим за църковните тайнства като кръщенетата и причастието.

Свещениците ще трябва да носят предпазни ръкавици, когато подават нафора (осветен хляб) и комка (вода с вино) за причастие, като по-специално виното ще трябва да се отпива от чашки за еднократно ползване. Устните на вярващите ще се изтриват с хартиени салфетки вместо с платнените църковни кърпи. Кръстът няма да се подава за целуване, а ще бъде допиран о главите на вярващите. Няма да бъде целувана и ръката на свещеника. Стъклата на иконите ще се бършат постоянно с дезифекциращи кърпички.

Спират се неделните училища. Поповете и монасите се задължават да мият ръцете си поне веднъж на два часа, да проветряват редовно църквите и манастирите, да обработват с дезинфектанти храмовите мебели и принадлежности. Задължават се свещениците да следят състоянието си и да се обръщат за медицинска помощ при всяко неразположение. На всички служители в храмовете ще се мери температурата в началото на деня. Миряните се съветват да не ходят на църква, ако имат грипоподобни симптоми.

Гръцката православна църква отмени всички църковни събирания и служби, с изключение на неделните литургии. Храмовете ще са отворени само за лична молитва. Решението на Светия синод дойде часове преди гръцкото правителство да забрани през следващите две седмици дейността на всички религиозни институции. Светият синод призовава вярващите, които са уязвими, да си останат вкъщи, предаде БГНЕС.

„С решение на правителството дейността на всички религиозни институции от всички вероизповедания и религии е прекратена. Църквите остават отворени само за индивидуална молитва. Защитата на общественото здраве изисква ясни и категорични решения“, заяви снощи премиерът Кириакос Мицотакис.

Министърът на образованието и религиозните въпроси Керамеос заяви, че всички видове литургии и религиозни служби са забранени във всички места за религиозно поклонение за всички религии с цел превенция и в интерес на общественото здраве. Изключения ще се правят за погребенията и индивидуалните молитви. В тези случаи е необходимо стриктно спазване на мерките за индивидуална защита от заразяване. Ограничението е валидно от 16 до 30 март 2020 г., се казва в изявлението на министъра.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК