Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Рибарски мрежи, въжета, пластмасови чаши и найлонови торбички – това е само част от 100-те килограма боклук, открит в стомаха на мъртъв кашалот. Животното е намерено на бреговете на Шотландия, съобщава Би Би Си.

Според експерти не е сигурно дали „топката боклук“ в организма е довела до смъртта на животното, но местни хора коментират пред телевизията, че случката показва колко са замърсени морските води. „Беше ужасно тъжно, особено като видяхме рибарските мрежи и отпадъците, които излязоха от стомаха му“, казва свидетелят Дан Пери. „Разхождаме се по плажа всеки ден и винаги събирам боклуци, свързани предимно с риболов.“

Според Scottish Marine Animal Stranding Scheme – организация, която разследва смъртните случаи при китове и делфини, животното е било в добро състояние и е възможно отпадъците да са допринесли за това то да бъде изтласкано на брега. „Количеството пластмаса е ужасяващо, вероятно е пречело на храносмилането и за пореден път показва колко са опасни боклуците и остатъците от риболовна екипировка за морските животни“, гласи техен пост във „Фейсбук“.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.