Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Тревожно откритие на брега в Румъния. Заради токсични водорасли в Черно море експертите бият тревога за любителите на миди и рапан, част от които може да са замърсени. Междувременно властите в страната решиха да забранят добива на тези морски дарове, пише Digi24, предаде агенция Фокус.

Специалистите от Ветеринарно-санитарната дирекция в Констанца, които са взели водни проби от Черно море, са установили повишено ниво на токсичност на водата и подали сигнал за тревога.

Първите мерки, предприети от властите, са били да предупредят населението за опасността, която представлява консумацията на миди и рапани, като забраниха събирането на тези морски дарове и затвориха някои крайбрежни зони. Въпросните затворени зони са 3 и 4 на Черно море, т.е. започвайки от Мангалия до Нъводари.

Първите водни проби показват повишен риск от токсичност и наличието на водорасло, което определя тази токсичност. Беше решено анализите да бъдат повторени, но до получаването на резултатите е забранено събирането на морски дарове. Тези, събрани между 23 май и 3 юни, са забранени за продажба.

Специалистите предупреждават, че токсините, които могат да причинят алергии и респираторни проблеми, могат лесно да достигнат до човешкото тяло чрез риба или морски дарове, които се хранят с подобни микроскопични растения.

В момента единственият район, където могат да се събират миди, е район 2, тоест този, който започва от Мидия и стига до Тулча.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК