fbpx

Откриха планета, която прави пълна обиколка около звезда само за 18 часа

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Астрономи от университета на Уоруик откриха екзопланетата NGTS-10b, която има най-краткия орбитален период известен до момента или казано с други думи – прави пълна обиколка около звездата си само за 18 часа, съощава БГНЕС.

NGTS-10b се намира в звездна система на около 100 светлинни години от Земята. Планетата е с около 20% по-голяма от Юпитер и повече от два пъти по-масивна. Звездата има радиус 70% от нашето Слънце и е с около 1000°C по-студена от него. Планетата обаче орбитира толкова близо до звездата, че вероятно един ден ще бъде унищожена от нея.

Откритието беше отчетено в месечните известия на Кралското астрономическо общество.

„Радваме се да обявим откриването на NGTS-10b, планета с изключително по-кратък период, която е с размер на Юпитер, обикаляща около звезда, която не е твърде различна от нашето Слънце.“, казва в изявление водещият учен д-р Джеймс Маккормак.

„Въпреки че на теория горещите планети от типа на Юпитер с кратки орбитални периоди (по-малко от 24 часа) са най-лесни за откриване поради големината им и честите транзити, те се оказаха изключително редки. От стотиците планети от този тип, известни в момента, има само седем, които имат орбитален период по-малко от един ден.“

Разстоянието между планетата и звездата е толкова малко, че е близо до това, в което звездата й би я разкъсала. Това я прави уникален обект за изучаване. Планетата е газов гигант, а те обикновено не са близо до звездата си. От познатите до момента на толкова близко разстояние са само планети в ранни етапи от процеса на формиране на системата или такива, които са изтласкани напред заради взаимодействие с други планети.

Какъв е случаят на NGTS-10, бъдещето ще покаже.

„Всичко, което знаем за формирането на планетата, ни казва, че планетите и звездите се образуват едновременно. Най-добрият модел, който имаме, предполага, че звездата е на около 10 милиарда години и ние приемаме, че и планетата е на толкова. Или я виждаме в последните етапи от живота й, или по някакъв начин е в състояние да живее тук по-дълго, отколкото трябва“, обясни съавторът д-р Даниел Байлис.

Екипът планира да наблюдава този далечен свят с високо прецизни инструменти, за да проследи дори малки промени в орбитата му. „През следващите десет години може да се види спиралата на тази планета. Ще можем да използваме NGTS за наблюдение на това в продължение на десетилетие. Ако видим, че орбиталният период започва да намалява и планетата започне да спира, това би ни казало много за структурата на планетата, която все още не знаем“, заключи д-р Байлис.

Оставете коментар: