Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Паметна плоча на каменен постамент на именития щангист Величко Чолаков- Железния, са поставени край село Кундево, община Неделино. Бронзовият медалист от Олимпиадата в Атина умря внезапно на 20 август 2017 г. на 35-годишна възраст в дома си от сърдечни проблеми. На откриването присъстваха семейството на големия щангист, близки, роднини и жители на няколко общини.

Кундево е родното място на бащата на Величко Чолаков, а майка му е от Жълтуша, а от разклона за село Кундево се открива гледка и към двете села.

Паметната плоча и паметника са направени изцяло с дарения от жителите на община Неделино. Представлява камък-скала, която символизира силата и железния дух, който имаше Величко Чолаков.

Той е роден на 12 януари 1982 г. в Смолян. Започва да тренира на 12-годишна възраст при личния си треньор Костадин Грозданов. Скоро се сдобива с прякора „Железния“.

Щангистът има 30 държавни титли като шампион на България в различните движения и двубои. През 2002 г. на Световното първенство за младежи в Чехия става втори, а няколко месеца по-късно на Европейско първенство в Италия става първи и грабва златото. Той е сребърен медалист от Световното първенство във Ванкувър, Канада през 2003 г. Участва на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. и печели бронзов медал в категория над 105 кг, като изтласква общо 447.5 кг.

В същата категория става и европейски шампион за 2004 г. на Европейски шампионат по вдигане на тежести в Киев, Украйна. През 2006 г. печели сребърен медал на Европейски шампионат по вдигане на тежести 2006 във Владиславово.

През януари 2006 г. е поканен от Арнолд Шварценегер да участва в турнира „Арнолд Класик“ за най-силни мъже на планетата в различните спортове в САЩ. На турнира Величко изтласква 228 кг, което е с 1 кг повече от 36-годишния рекорд на щата Охайо.

В знак на почит и уважение Спортната зала в град Смолян носи неговото име. Той е почетен гражданин и на Смолян.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК