Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Малко се вижда в центъра на археологическия обект в Дистрес, Франция. Това е така, защото най-интригуващите руини са мрежата от тунели, които лежат скрити под повърхността на 800-годишното място.

Археолозите разкопаха площ от около 215 000 квадратни фута (почти 20 хиляди квадратни метра) и откриха руините на земеделска общност от Средновековието, съобщи Националният институт за превантивни археологически изследвания на Франция в прессъобщение от 21 март, пише Glasnews, цитирайки Miami Herald.

Според експерти мястото е било обитавано между 10-ти и 12-ти век и вероятно е било изоставено, когато епидемия ударила добитъка. 800-годишните руини включват къща, доказателства за земеделие и пастирство и 30 силоза, използвани за съхранение.

Отвън почти нищо не се вижда Снимка: Inrap

Жилището се намира близо до центъра на селището и било свързано с мрежа от подземни тунели, които се простират на приблизително 160 фута (49 метра) и съдържат пет различни стаи. Снимките показват тунели, издълбани в скалата. Някои участъци от прохода са тесни, което вероятно е служило за препятствие, докато други са достатъчно високи, за да позволят правостоящи.

Археолозите казват, че скритите тунели най-вероятно са били използвани за съхранение на храна, но една подобна на корито област предполага, че понякога в тунелите са били държани дребни животни. Мрежата може да служи и за отбранителни цели. Също така откриха сух кладенец с дълбочина около 40 фута (12 метра). Грънчарство, части от две кофи и останки от семена и плодове са открити вътре в сухото кладенеца.

Кладенецът, в който са намерени исторически неща Снимка: Inrap

800-годишното селище е имало само една къща, но археолозите казват, че обширните складови площи предполагат, че мястото е служило като събирателна точка за по-големи земеделски операции. Разкопките и анализите на обекта продължават.