Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Телата на най-малко 29 души са изкопани от масов гроб в имот до западния мексикански град Гуадалахара, съобщиха местните власти, цитирани от АФП. Двадесет и седем от жертвите са мъже, а две са жени.

Телата са открити в Джалиско. Щатът е известен с високите нива на престъпност и насилие. От ноември насам властите са открили в същата зона общо 80 тела, пише БГНЕС.

Местната прокуратура заяви, че четирима от загиналите са били частично идентифицирани и са свързани с открити разследвания за изчезнали лица. Трима имат криминални досиета.

Властите ще продължат да претърсват гроба, който е около 25 метра дълбок. Той се намира в близост до друг масов гроб, където през декември са открити телата на най-малко 50 души. През ноември наблизо бяха открити още 31 тела.

Трите гроба бяха локализирани, след като Националната гвардия пое контрола над склад в близка община през ноември, където спасиха 8 души, които бяха отвлечени, иззеха оръжие и задържаха 15 души.

Преди това в предградие на Гуадалахара на 3 септември е открит масов гроб с 34 тела, а друг е открит наблизо през май с останките на 30 души.

Близо 2 500 убийства са били докладвани между януари и ноември в Джалиско – където е базиран мощният картел Джалиско Нуева Генерасион.

Скорошна статистика показа, че над 60 000 души се водят изчезнали в Мексико в последните 13 години. Данните започват от 2006 г., когато властите обявиха така наречената Война с наркокартелите. До края на 2019 г. списъкът с безследно изчезнали представлява над 97% от всички изчезнали в последните 55 години.