Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Полиция отцепи района около бившия военен завод „Гаврил Генов“ във Враца. Властите са се задействали по сигнал за наличие на опасни вещества. Той е подаден от експерта в РИОСВ Георги Караиванов, съобщи местният в. „Конкурент“.

В подземния етаж на завода, който се намира срещу старите гробища във Враца и не работи от години, са намерени 90 сандъка, съдържащи отровни вещества – цианиди и живак. Според експерти това от тях може да бъдат направени и взривни вещества.

„Това са реактиви, които стоят запечатани от най-малко 30 години. Наистина са много опасни. Живакът би могъл да бъде използван за много цели и е изключително отровен“, коментират от завода.

По думите на Караиванов, най-притеснителното е, че достъпът до химикалите е бил свободен. Сандъците са от 80-те години на миналия век и са на бивш съветски военен завод. На тях не е написано какво съдържат.

Агенти на Държавната агенция по национална сигурност работят по случая, а от МВР са отцепили района и го охраняват.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК