Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Лари Пейдж и Сергей Брин – основателите на „Гугъл“ (Google), напуснаха ръководните постове в „Алфабет“ (Alphabet), собственик на цялата група от дузина начинания, в която се разрасна основаната от тях преди 21 години компания.

Лари Пейдж няма повече да бъде главен изпълнителен директор и ще бъде заменен на този пост от директора на „Гугъл“ Сундар Пичай. Брин няма да е преедседател на борда. Пейдж и Брин остават обикновени директори и запазват постовете си в Управителния съвет на „Алфабет“.

Оттеглянето им от ръководството се оценява като най-сериозната промяна по върховете от основаването на „Гугъл“. Това може да се изтълкува и като сигнал към Силициевата долина, че е време нови лица да излазят напред. И в момента публично лице на компанията е роденият в Индия 47-годишен Пичай, както и донякъде ръководителката на YouTube Сюзън Войсицки.

„Беше изключителна привилегия за нас да сме толкова дълго врече силно ангажирани с всекидневното управление на компанията, но смятаме, че е време да приемем ролята на горди родители – да предлагаме съвети и любов, но е и всеки ден да наставляваме“, написаха Пейдж и Брин в официалния блог на „Гугъл“.

Те напускат ръководството в момент, когато „Алфабет“ е оценявана на над 860 млрд. долара, а двамата имат лично състояние от около 50 млрд. долара.

Пейдж, Брин и Пичай споделят визията, че трябва да се разработи изкуствен интелект, за да стане търсенето в интернет още по-бързо и прецизно. Но това съвпада с натиск от правителства и регулатори по цял свят за по-добра защита, повече конкуренция срещу няколкого големи компании, доминиращи световния дигитален пазар и търсене на инструменти те за плащат повече данъци върху многомилиардните си печалби.

Хиляди служители на най-голямата компания за онлайн реклама в света протестираха или напуснаха заради загуба на доверие в това, че „Алфабет“ отстъпва от принципа „Не прави нищо зло“, защитаван от основателите, коментира „Ройтерс“.

Пейдж и Брин от години се появяват много рядко, което от 2 години засили критиките към Пейдж от служители и конгресмени, очакващи отговори на важни въпроси от изпълнителния директор на компанията.

Инвеститорите обаче са доволни, защото смятат, че новото ръководство ще се фокусира върху това да прав ипари за акционерите си и ще намалеят експериментите с проекти, поглъщащи милиони долари без резултат.