fbpx

Опасни комари предават болести

Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Турски учен изразява безпокойство във връзка с нарастващите заплахи от болести, които могат да бъдат причинени от азиатските тигрови комари, срещани често в последно време в Истанбул, съобщава в. „Хюриет дейли нюз“.

Има много оплаквания от жители на Истанбул, ухапани от азиатски тигрови комари, които са преносители на малария, жълта треска, западнонилска треска и на вируса Зика.

Сърбежът и зачевяванията, причинени от ухапвания от този вид комари, са много по-упорити.

Неджля Биргюл Ийисон от Босфорския университет работи за намирането на дългосрочно и безвредно за околната среда решение на проблема със заплахата от азиатските тигрови комари.

Тя отбелязва, че този вид комари се приспособяват бързо към околната среда и се размножават, тъй като са инвазивен вид.

Ийисон изтъква, че Истанбул е транзитен пункт заради географското си положение и че азиатските тигрови комари могат да се пренесат към района като последица от климатичните промени.

Тя припомя, че комарите снасят яйцата си на заблатени места. Ийисон препоръчва на гражданите да не оставят съдове с вода близо до местата, където живеят.

Водоеми, водни канали, контейнери за вода, басейни са сред местата, на които тези комари могат да снасат яйцата си, посочва Ийисон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *