Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Броят на заразените с коклюш продължава да расте. В някои училища вече има разпуснати паралелки, преминали на онлайн обучение.

„За голямо съжаление от 10 дни при нас има паралелка, която е в онлайн режим. Там преди точно 10 дни четири деца имаха положителен тест и бяха болни“, съобщи по БТВ Диян Стаматов, столичното 119-о училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

„Веднага реагирахме, силно се надявам да не се случи това повсеместно. Не е забравен урока от преди няколко години с COVID-19“, обясни още той.

„При болно дете родителите се свързват веднага с личния лекар, аз уведомих веднага РЗИ. След това се сигнализират родителите и на другите деца в класа. Среща се много сериозно притеснение от страна на родителите, и то е защото има деца, които вече са ваксинирани, но показват положителен тест за коклюш“, коментира още той.

„При различни колеги в различни училища има единични случаи на болни от коклюш. Необходим е много ясен протокол как да се реагира, от министрите не се изпращат добри сигнали към родителите. Отмина COVID-19 и всички смятат, че нова пандемия няма как да се появи“, посочи Диян Стаматов.

На този етап препоръките са да няма маски в училище. Според Диян Стаматов, след ваканцията на учениците случаите на коклюш ще се увеличат.

Очаква се към края на седмицата здравните власти да обсъдят обявяването на национална епидемия.

Регистрираните случаи на коклюш в страната са 314, само в София те са 214. В 17 области в България вече има потвърден случай за боляването.