Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Върховният ръководител на Иран оглави тази сутрин молитва в Техеранския университет пред ковчега на генерал Касем Сюлеймани, убит в петък при американски въздушен удар в Ирак, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В Техеран се събраха огромни тълпи.Световните агенции съобщават, че това е най-голямото събиране на хора от 1989 г., когато бе погребан основателят на Ислямската република аятолах Рухолах Хомейни.

На траурната церемония бяха изложени и ковчезите на лидера на подкрепяните от Техеран иракски милиции Абу Махди ал Мухандис и още четирима иранци, убити едновременно с тях – „мъченици на съпротивата“, както ги нарече държавната телевизия, излъчвала пряко поклонението.

Присъстваха също иранският президент Хасан Рохани, председателят на парламента Али Лариджани и други държавни ръководители.

Иранският генерал и главнокомандващ елитните части „Ал кудс“ в състава на иранската революционна гвардия Касем Сюлеймани беше убит след ракетна атака на американската армия по заповед на президента Доналд Тръмп.

Държавните медии съобщиха, че милиони иранци са се стекли по улиците на столицата, за да отдадат последна почит на Солеймани. Тълпите скандираха „Смърт на Америка“ и призоваха за отмъщение, каквото по-рано обещаха и ирански военни и политически лидери.

By Дамян Иванов

Главен редактор – Дамян Иванов

Роден през 1998г. От град Варна. Започнал работа като редактор в местна медия от 2016 до 2019г. От 2019-та година работи като главен редактор в Novinarnik.BG

Контакти – Имейл: [email protected] Телефон: +359883494509 За нас / ABOUT US