Не бъдете безразлични! Споделете новината:

БЕЛЕДУЙНЕ, Сомалия – Повече от 200 000 души, половината от които деца, са избягали от домовете си след масивни наводнения, които са оставили под водата по-голямата от града в централна Сомалия, съобщи Save the Children.

Хората са евакуирани с трактори и лодки от квартали, които са потопени във вода в град Беледвайне след дни на валежи и наводнения, съобщиха от благотворителната организация.

Хиляди жители в импровизирани лагери изпитват отчаяна нужда от храна и вода, съобщиха от организацията.

Save the Children заяви, че техния персонал работи неуморно за проверка на деца, но ресурсите са недостатъчни за справяне с хуманитарния мащаб на проблема.

„Сомалия е на първа линия на климатичната криза и ресурсите се разтягат до техните граници“, каза Мохамуд Мохамед Хасан, директор на „Save the Children“.

„Сегашните нужди са огромни и рискуваме да бъдем преодолени, ако донорите не се оттеглят спешно. В момента основната ни грижа е потенциалната здравна криза, включително огнища на холера и малария, които са опустошителни заболявания за децата, “ , добави той.

Повече от 85 процента от площта на Беледвайне, където живеят приблизително 400 000 жители, е потопена във вода, съобщи в понеделник Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA)

OCHA съобщи, че трима души, включително две деца, са се удавили след като насипите на река са се пръснали в събота заради дъждовете. Лодка, превозваща 20 души, също се прекатури по реката и има вероятност много пътници да са изчезнали, се казва в доклад на агенцията на ООН.

Наводненията от реката са унищожили земеделски земи, пътища и друга инфраструктура в околните райони, според агенцията на ООН.

Сомалийското правителство създаде комитет за спешни случаи, който да координира хуманитарна помощ, с организации в засегнатите райони.

Сезонните валежи, които се наблюдават между октомври и декември в Кения и Южен Судан, също карат хиляди хора да се местят.

Най-малко 29 души са загинали, а приблизително 12 000 са били изселени от наводнения през последните седмици, според властите в Кения.