Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Както всяка година, много български туристи избраха да прекарат ваканциите си на плажовете в Гърция. Да, обаче властите обявяват ограничения за стотици плажове в Гърция, а тези, които не ги спазват, рискуват да бъдат глобени.

Властите наложиха ограничения на стотици плажове в Гърция
Туристите, пътуващи до Гърция това лято са предупредени за новите закони за плажа. Гърция въведе нови закони за слънчевите бани на плажа в опит да се борят с пренаселването на туристите и те вече са в сила от април.

Новите мерки, които бяха разкрити от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис във видео в TikTok, са предназначени да попречат на плажния бизнес да заема твърде много място на плажа. Според Time Out Travel правилата са предназначени да направят гръцките плажове по-подредени и справедливи.

Гръцките власти предупредиха, че правилата могат да ограничат броя на шезлонгите, налични в многолюдни зони, които ще бъдат проверявани с помощта на дронове. Този закон не само осигурява публичен достъп, но също така подчертава ангажимента на Гърция за опазване на нейните природни богатства.

Без шезлонги и шум на около 200 плажа
Според министъра 70% от гръцките плажове трябва да бъдат без шезлонги според строги нови правила. Защитените зони трябва да бъдат 85% свободни от шезлонги, което означава, че само 15% от пространството на този плаж може да бъде заето с шезлонги.

Шезлонгите също ще бъдат напълно забранени в екологично чувствителните зони. „Това лято много неща ще се променят по нашите плажове“, каза политикът, добавяйки, че фирмите, хванати да нарушават закона, могат да бъдат изправени пред големи глоби.

Защитавайки значителна част от бреговата си ивица от частно развитие, Гърция гарантира дългосрочна устойчивост на своите девствени плажове за бъдещите поколения, които могат да се похвалят с някои от най-великолепните брегове в света. Въпреки това през 2024 г. туристите ще открият най-евтините почивки в Гърция.

Гърция дава ваканционни бонуси на засегнатите от пожарите от 2023 г
Лятото на 2023 г. беше най-горещото лято в историята и горещата вълна Цербер изгори части от Европа, предизвиквайки мащабни горски пожари и последващи евакуации в части от Гърция, по-специално Корфу и Родос. Така в комбинацията от сух терен, високи температури и силни ветрове области като Александруполис, Евия и Беотия също бяха опустошени по-късно през лятото.

Тогава гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обеща да компенсира 25 000 туристи, евакуирани от Родос, като обявиха ваканционен бонус за Гърция през 2024 г., а сега той спазва обещанието си.
Цифровите ваучери могат да бъдат осребрени директно от правителството и ще покрият едноседмично хотелско настаняване до €500, но ако сте резервирали жилище като Airbnb, за съжаление няма да отговаряте на условията.

„Гърция е първата страна в света, която прилага подобна система за обезщетение. Според служители на туризма в Родос, повече от 5000 души са се регистрирали за ваучерите“, обяви наскоро Мирон Флоурис, генерален секретар на гръцкото министерство на туризма.

Има само една малка засечка, казват гръцките власти. Въпреки, че пожарите са станали през лятото, ваучерите ще важат от сега до 31 май или между 1 октомври и 15 ноември. И все пак, има смисъл Гърция да остави пиковия сезон безплатен за посетители, като се има предвид, че страната разчита в голяма степен на туризма.