Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Пациентите, които са се сблъскали с пълна или частична загуба на гласа при заразяване с щама Омикрон на коронавируса, трябва да овлажняват въздуха у дома си за най-бързо възстановяване на гласните връзки. Това каза оториноларингологът Аза Махмудова, предаде Дарик.

„Вирусът постепенно се спуска към гласните струни и причинява фарингит – състояние, при което се засяга задната част на гърлото, а гласните струни губят еластичността си и стават раними. Тези промени водят до частична загуба на гласа – дисфония, или до пълната му загуба – афония. Важно условие за регенерацията на лигавиците е достатъчната влажност в помещението: за нормалното функциониране на лигавиците е необходима влажност от 35-40, затова препоръчваме да се използват овлажнители на въздуха“,каза тя.

„Това се постига, като се избягва повишаване на гласа, като се намалява максимално гласовото натоварване, в идеалния случай до мълчание. Трябва да се избягват и опитите да се говори шепнешком. Ако пациентът е пушач, препоръчваме да се откаже от пушенето. Трябва също така да се избягва всичко, което може да раздразни лигавиците: алкохол, пикантни, горещи и кисели храни“, обяснява лекарят.

За да се облекчат симптомите, може да се правят инхалации с алкална минерална вода или да се поглъщат таблетки за смучене с антисептични съставки. Препоръчва се също така да се пие много топла алкална вода.

„След всеки вирусен ларингит гласът се възстановява постепенно с отшумяването на възпалението и намаляването на отока. Омикрон не прави изключение.

Дрезгавината обикновено изчезва в рамките на 2 седмици. Ако симптомът продължава по-дълго, е необходима консултация с оториноларинголог“, каза специалистът.