Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Бившият шеф на Държавна агенция „Разузнаване“ и настоящ консул в Мюнхен Драгомир Димитров е обвинен за изтичане на класифицирана информация. Това става ясно от съобщение на Военната прокуратура в София.

Според обвинението от 14 юли до 9 август 2016 г. като шеф на ДАР той „нарушил служебните си задължения, като не организирал и не контролирал дейностите по защита на класифицираната информация в агенцията, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро“. Прокуратурата твърди още, че от това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен бил нерегламентиран достъп до класифицирана информация.

Димитров е под гаранция от 5000 лв.

5-годишният мандат на Димитров в разузнаването изтичаше през тази година. През лятото на 2018 г. обаче той беше изненадващо освободен. За това се разбра след едно заседание на правителството, когато бе обявено, че в закритата част на заседанието е взето решение за назначаването на Димитров за генерален консул в Мюнхен, което е в степени по-ниска длъжност. Самият Димитров обяви тогава, че това било детската му мечта.

Известно е също, че Димитров беше близък на доскорошният шеф в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той беше шеф на любимата на цялото ръководство на ГЕРБ търновска дирекция на МВР. Иначе Димитров е завършил немска филология във Великотърновския университет. Благодарение на това пак по времето на ГЕРБ няколко години работи в посолството ни в Берлин като офицер за свръзка на МВР с тамошното вътрешно министерство и служби.

Изненада беше, когато Димитров, за когото не се беше чувало да има опит в разузнаването, оглави през 2012 г. тогавашната Национална разузнавателна служба, чийто правоприемник сега е ДАР. През 2015 г. бе приет новият закон за ДАР и Димитров бе преназначен като шеф от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

За 6-те си години в разузнаването той не се появи по медиите, не беше свързан със скандал, виждаше се рядко – за последно в комисията в парламента по повод евентуалната продажба на бизнеса на ЧЕЗ. Тогава осведоми депутатите, че намеренията за продажба на ЧЕЗ датирали от май 2010 г. и че обявената цена е силно завишена.

Единствено бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров споменаваше Димитров в негативен контекст, като твърдеше, че едно от делата срещу него било по сигнал на новия шеф на разузнаването, а по другото пак той стоял зад обвинителната теза. Димитров никога не отговори на тези обвинения.

Всъщност Киров е друг бивш директор на разузнаването, който си има вземане-даване с прокуратурата. Тя му образува няколко дела, по едно от тях – по обвинение в присвояване на близо 5 млн.лв, той има присъда на две инстанции, но не и влязла в сила такава.

За още ни последвайте в Гугъл Новини, като кликнете върху този текст! Рекламирайте в Novinarnik.BG

Изтеглете си нашето мобилно приложение за бърз достъп до най-актуалните и интересни новини. Приложението може да бъде инсталирано на Android и IOS.