Не бъдете безразлични! Споделете новината:

Гордън Сондланд, американският посланик в ЕС, беше обвинен от три жени в непристойно сексуално поведение, съобщава BBC.

Обвиненията, публикувани от списание Portland Monthly и ProPublica, датират още преди той да стане посланик. По времето на предполагаемите инциденти той се занимава с развиване на хотели в Портланд и Сиатъл.

Сондланд отрича всички подобни твърдения, като според него обвиненията на тези жени срещу него се появяват заради ролята му в изслушванията пред комисията по процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп.

„Тези неверни твърдения за нежелани докосвания и целувки са измислени и вярвам, че те са съгласувани за политически цели. Те нямат основа върху факти и аз категорично ги отричам“, заявява той в изявление по темата.

И трите жени заявяват, че Сондланд им е отмъстил професионално, след като са отхвърлили опитите му за сексуален контакт. По думите им той ги е обиждал на работното място, не е изпълнил обещанията си по заявени инвестиции и е оттеглил отмъсти срещу тях професионално, след като отхвърлиха сексуалния му напредък – като словесно ги малтретираха на работното си място, подновиха обещаната инвестиция и правил така, че професионални оферти към тях да будат отегляни.

По думите й след вечерята той я е завел да види един от хотелите му и я поканил да разгледа стая. Когато двамата влизат в стаята, той се опитва да я прегърне и я сграбчва за лицето, за да я целуне.

Тя каза, че го е отклонила опитите му и веднага е напуснала хотела. По-късно е получила мейл от него с променени условия на инвестицията му в проекта й.

Една от жените, Никол Вогел, казва, че се е срещнала със Сондланд на работна вечеря през 2003 г., за да осигури инвестиция за новото си списание. Вогел е собственик на сп. Portland Monthly. От редакцията на изданието заявяват, че тя не участвала в разработването на историята и дори са потърсили помоща на ProPublica – уважавана новинарска група с нестопанска цел, за да се подсигури обективното отразяване на историята.

Друга от жените е Яна Солис, която твърди, че се е запознава със Сондланд през 2008 г., когато си търсела работа като експерт по хотелска безопасност. По думите й, когато той й предложил работа, я нарекъл „новата ми мадама в хотела“ и я пляснал отзад. След това, казва тя, по друг повод той я поканил в дома си в Портланд, за да направи оценка на неговата колекция от картини, като там й се показал гол.

В трети случай я помолил да инспектира апартамента му и докато тя дошла да направи точно това, той насила я целунал.

Третият обвинител, Натали Септ, работи за местен политик от Портланд, когото Сондланд подкрепя с финансови дарения. Те биват запознати от шефа й, а Сондланд я кани на вечеря, за да обсъдят възможностите за съвместна работа. Тя казва, че в края на вечерта той си поискал прегръдка, но след това се притиснал към нея и се опитал да я целуне, без тя да иска това.

В отговор на обвиненията Сондланд описва статиите за него като „задкулисна журналистика“, която е „фундаментално невярна“.

В изявление на сайта му се казва: „Както времето, така и източниците на тази статия изглежда очевидно са предназначени да повлияят на процедурите в Конгреса, в които посланик Сондланд е свидетел“.

„Тези фалшиви събития противоречат на моя характер“, добавя той в отделно изявление.

Той предполага също така, че Вогел е все още му е гневна, че е отказал да инвестира в списанието й – „същото списание, което сега публикува твърденията на собственичката си“.

Той каза, че възнамерява да предприеме правни действия срещу двете публикации.

Сондланд даде ключови показания по време на изслушването за импийчмънта на президента Доналд Тръмп миналата седмица, в които той каза, че е следвал заповедите на президента Доналд Тръмп да оказва натиск върху Украйна за разследване на неговия съперник от демократическата партия Джо Байдън.

By Дамян Иванов

Завършил през 2016г. и започнал работа като редактор в местна медия до 2019г. Започнал работа като Главен редактор в Novinarnik.BG през 2019г. За повече информация и контакт - [email protected] За нас / ABOUT US за Novinarnik.bg може да откриете - ТУК